Aktuális 2020-01-15T19:25:15+00:00

Hogyan fogyjunk tudatosan?

Munkafüzet kognitív viselkedésterápiás testsúlycsökkentő programhoz

Hogyan fogyjunk tudatosan?

Már több, mint 10 éve, az egyetemi évek alatt köteleződtem el az elhízás kutatása és kezelése mellett. Ebben a témában írtam az egyetemi szakdolgozatom, majd a doktori disszertációmat is. Az elhízás kialakulásában számos társadalmi-kulturális és pszichés tényező játszik szerepet, melyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül a testsúlycsökkentés során sem. Éppen ezért célom a sikeres fogyás és súlymegtartás pszichés, valamint szociokulturális aspektusainak feltárása volt. Ennek keretében Prof. Dr. Perczel-Forintos Dóra témavezetésével elvégeztem a kognitív-viselkedésterápiás testsúlycsökkentő csoportprogram hatékonyságvizsgálatát.

Nagy örömömre szolgál, hogy most könyv formájában bemutathatjuk programunkat!

A módszer hazánkban egyedülállónak tekinthető, mert ötvözi magában az egészséges táplálkozás és mozgástudatos életmód mellett a legmodernebb pszichoterápiás elveket is. A kognitív-viselkedésterápia szolgáltatja a program alapját, amely olyan elemekkel egészül ki, mint a motivációs interjú, a viselkedésváltozás folyamat modellje, asszertív készségek és a stresszkezelés fejlesztése, valamint a tudatos jelenlét (mindfulness) elemei. A féléves program során lépésről-lépésre támogatjuk a csoporttagokat a fogyási szándék kialakulásától kezdve az új, egészséges életmód kialakulásáig, valamint külön hangsúlyt fektetünk a visszahízás megelőzésére, az elért testsúly megtartásához szükséges készségek elsajátítására is.

A könyv megírásának célja az volt, hogy gyakorlati segítséget adjon a testsúlycsökkentés támogatásához. Két fő részből áll, az elméleti részben az alapfogalmak áttekintése után az elhízás pszichés aspektusaira, a sikeres fogyásban és súlymegtartásban szerepet játszó tényezőkre, valamint a legfontosabb pszichoterápiás intervenciók bemutatására helyezzük a hangsúlyt. A könyv második részében pedig rendkívül részletesen, alkalomról alkalomra, tematikával és számos munkalappal kiegészítve mutatjuk be a testsúlycsökkentő programunkat.

A könyvet elsősorban pszichológusoknak, háziorvosoknak, dietetikusoknak, és más segítő hivatású szakembernek ajánljuk, de érdeklődő laikusok is hasznosnak találhatják, illetve mindenki, akit érdekel a testsúlycsökkentés témája.

error: