Policisztás-ovárium szindróma (PCOS) 2018-06-05T16:22:37+00:00

Policisztás ovárium szindróma – PCOS

Mi a PCOS és melyek a legfontosabb tünetei?

Az érintettek természetesen jól ismerik a betegséget és annak tüneteit. A diagnózisra és a betegségre még manapság is jellemző bizonytalanság általában rákényszeríti a nőket, hogy mélyebben utána olvassanak a szindrómának. De a hozzátartozók és kívülállók számára gyakran még mindig egy nagyon bonyolult betegség, számtalan, látszólag nem összefüggő tünettel. Pedig manapság a policisztás ovárium szindróma a reprodukciós korban lévő nők leggyakoribb endokrin megbetegedése, melyben gyakorlatilag minden tízedik nő érintett.

 

A PCOS-val együtt élő nők gyakori tünetei közé tartozik a menstruációs ciklus zavara vagy elmaradása, a nehezített teherbeesés, a petefészek policisztás elváltozása, a fokozott férfi nemi hormon termelődése (hiperandrogenizmus), a fokozott szőrnövekedés az arcon, a végtagokon, a mellkas tájékon (hirsutizmus), a zsíros, pattanásos (aknés) bőr, az elhízás és akár az inzulinrezisztencia is. A betegség diagnosztikáját bonyolítja, hogy nem minden tünet jelenik meg mindenkinél és a súlyosságuk is nagyon eltérő lehet.

A policisztás-ovárium szindróma lelki terhei

Az egyik szakterületem a policisztás-ovárium szindrómában szenvedő hölgyek támogatása a diéta és életmódváltás során, valamint pszichés panaszok esetében egyéni vagy párterápiás keretek között. Bár az elmúlt években egyre többet hallunk a PCOS-ről és annak testi tüneteiről, a lelki panaszokról és annak kezeléséről szinte soha nem esik szó. Annak ellenére, hogy a PCOS-ben szenvedő hölgyek jelentős része tapasztal mentális problémát a betegségéhez kapcsolódóan, melyek gyakran ugyanannyira nyomasztóak, mint a testi tünetek. A betegség számos pszichológiai tünettel is összefüggésbe hozható, többek között az alacsony önértékeléssel, testi elégedetlenséggel, csökkent életminőséggel, szexuális problémákkal, illetve pszichiátriai problémákkal is (például depresszióval, szorongással, evészavarokkal).

A PCOS testi tüneteihez kapcsolódó leggyakoribb lelki problémák

Kijelenthetjük, hogy a betegség testi tünetei változatosak, kellemetlenek és rendkívül megterhelőek. A PCOS kifejezetten a nőiességet érintő szindróma, amely kívül-belül megváltoztatja a női testet, így nemcsak fizikai, de komoly lelki megpróbáltatások elé is állítja a nőket. Ezek a testi változások ellentétesek a mai női normával így negatívan hatnak a nőiesség megélésére és általában a jóllétre és a mentális egészségre.

Elhízás és testi elégedetlenség

A PCOS számos tünete közül sokan az elhízást és a fogyási nehézséget tekintik a leginkább megterhelő tünetnek. A makacsan ragaszkodó túlsúly különösen a fiatalabb nők esetén frusztráló panasz, míg később inkább a teherbeesési problémák szoktak előtérbe kerülni. Az mindenki számára ismert, hogy az elhízásnak számos negatív testi következménye lehet, azonban mégis inkább a súlyfelesleg pszichés következményeit szokták klienseim kiemelni a konzultációk során pl. az alacsony önértékelést, a társas kapcsolatoktól való visszahúzódást és a testi elégedetlenséget.

Fontos megemlíteni, hogy az elhízás és az e miatti testi elégedetlenség és alacsony önértékelés gyakran sarkallja a betegeket irreális és túlzottan szigorú diétázásra és kampányszerű testedzésekre, amelyek azonban nem segítik a tartós siker elérését, rosszabb esetben a nők étkezési szokásai patológiás irányt vehetnek (például hashajtók használata), egyre inkább az evészavarok felé sodródva ezzel.

Tovább rontja a helyzetet a PCOS-hez gyakran kapcsolódó inzulinrezisztencia és teherbeesési nehézségek, amelyek szorongatóak lehetnek, s ez szintén negatív irányba viheti az étrendet és az étkezéssel kapcsolatos attitűdöt. Gyakran találkozom azzal, hogy a babára vágyó nők mindent megtennének a gyermekáldásért, nem mernek enni, folyamatosan bűntudatuk van, szoronganak és görcsölnek az étkezések alkalmával.

Egy megfelelően összeállított kiegyensúlyozott étrend valóban kulcsfontosságú lehet az anyagcsere karbantartása és a sikeres fogantatás esetében, azt azonban mindenképp látni kell, hogy a túl szigorú és kampányszerű diéták, a hirtelen nagyobb testsúlyvesztés nem hogy nem javítják, hanem rontják az egészségi állapotot.

Éppen ezért ilyen esetekben mindig fontos párhuzamosan az étrend és az ezzel kapcsolatos tévhitek rendbetétele mellett a pszichológiai tanácsadás is.

Hirsutizmus, bőrproblémák, hajhullás

Az elhízás mellett a fokozott szőrnövekedést, a férfias jellegű hajhullást, a zsíros, pattanásos, aknés bőrt szintén a nőiesség elleni támadásként élik meg a nők. Ezek, a kívülről is látható tünetei a betegségnek mindennapos szenvedést és frusztrációt okoznak a PCOS nők számára, negatív hatással van az élettel való elégedettségükre, önértékelésükre, női identitásukra, társas életükre. A tünetek miatt gyakran kellemetlenül érzik magukat társas helyzetekben pl. ismerkedés során, de akár a munkahelyen vagy a barátokkal való kikapcsolódás során is.

A kellemetlen tünetek pedig hosszútávon csökkentik az önbecsülést, növelik a szorongás és a depresszió kialakulásának kockázatát, gátat szabhatnak a párkapcsolat kialakulásának, de a már meglévő kapcsolatra is negatív hatásúak lehetnek.

Menstruációs problémák és szexuális élettel való elégedettség

A gyakran fájdalmas menstruáció, a rendszertelen vagy hiányzó ciklus, bár kívülről nem látható jelei a betegségnek, mégis erőteljesen érintik a nemi identitást, a nőknek a magukról kialakított képüket. A nőiességet alapvetően összekapcsoljuk a termékenységgel, így ha az nehezített, az érintett nő kevésbé vonzónak és nőiesnek érzi magát. Már a serdülők is sokat aggódnak a későbbi teherbeesési esélyeik miatt, a felnőtt nők számára pedig ez az egyik központi forrása a szorongásnak. Érthető, ha egy betegség ilyen erősen érinti a nemi identitást és a testképet az általában a szexuális életre is hatást gyakorol. Az érintett nők körében gyakoribb a szexuális élettel való elégedetlenség, még ha a családi állapot és az együttlétek gyakorisága nem is tér el a szindrómát nem mutató nőkhöz képest. Az átlagemberekhez képest kevesebbet gondolnak a szexre, s bár sokan gondolják, hogy a magasabb androgénszint magasabb libidóval jár együtt, ez nincs így. A szexuális élet és az azzal való elégedettség sokkal inkább a lelki állapottól és a partnerek kapcsolatától függ.

Termékenység

A nehezített teherbeesés a gyermekáldásra váró nők számára a legfrusztrálóbb, a párkapcsolatot és a nő önbecsülését leginkább megtépázó tünet. Az éveken át tartó sikertelen próbálkozás negatívan hat a pár életére és a szexuális teljesítményre. Már önmagában a betegség tünetei, a gyógyszerek mellékhatásai, az életmódváltás betartása és a kapcsolódó pszichés problémák megnehezítik a harmonikus mindennapokat. A teherbeesési problémák és az emiatt érzett frusztráció és szorongás, azonban a legnagyobb nehézség. Gyakran hallom a klienseimtől, hogy úgy jellemzik magukat, mint „selejtet”, „a nőiesség kudarcát”. A legtöbben több év próbálkozás után fordulnak párterapeutához. Ez érthető is, hiszen a több évig tartó próbálkozás elveszi a szexuális együttlétek örömét, spontaneitását, megkérdőjelezi magát a kapcsolatot.

Az egyik párterápiára járó párunk arról számolt be, hogy a szexuális együttléteiket már teljes mértékben a peteérés ideje befolyásolja (nem pedig a vágy vagy a hangulat). A hölgy gyakran fogalmazott úgy, hogy azokon a bizonyos napokon a párjának még munka után „feladata van”, „teljesítenie kell”. Ez természetesen nem igazán növelte a pár közötti intimitást és elköteleződést.  A nő úgy érzete, hogy ha ilyenkor nincsenek együtt, akkor elszalasztanak egy lehetőséget, míg a férfi úgy érezte, mintha csak eszközként tekintetnének rá. Ilyenkor fontos megtalálni és megerősíteni a párkapcsolat erős pontjait és visszahozni az intimitást és a spontaneitást az együttlétekbe.

A diéta és az életmód betartásának nehézségei

Az engem felkereső hölgyek körében gyakoriak az életmódváltással, étrenddel kapcsolatos kérdések. Gyakori probléma, hogy bár az orvosok hangsúlyozzák az életmódváltás és a helyes étrend fontosságát, ehhez ritkán nyújtanak az általánosságokon túlmenő konkrét, használható tanácsokat. Ilyenkor a legtöbben először az interneten keresgélnek hasznos információk után a diétával kapcsolatban, de sokan nehezen tudják az ott leírtakat hozzáilleszteni, egyedire szabni a saját életükhöz.

Mindig azt szoktam javasolni, hogy először böngésszen az interneten, írja össze, gondolja végig, de utána, már konkrét kérdésekkel keressen fel legalább egyszer egy dietetikust. A konzultáció fő célja, hogy a dietetikus a felmerülő kérdésekre választ adjon, az interneten keringő tévhiteket megcáfolja, és az étrendet segítsen hozzáigazítani a személy életmódjához és preferenciáihoz.

A továbbiakban mindig felszoktam ajánlani az utánkövetés lehetőségét. A konzultáció után a kliens aktívan igyekszik átalakítani az életmódját, keresi a lehetőségeket, hogy hogyan érezze jól magát és tartsa fenn a korábbi életritmusát a diétás megszorítások mellett is. Ez az elején azért még nem megy zökkenőmentesen, ezért az ismételt konzultáció lehetősége és a nyomonkövetés nagy lendületet ad a sikeres életmódváltáshoz. Ezzel segíthetjük a súlycsökkenést, a tartós életmódváltást, a tünetek csökkenését, illetve elkerülhetjük a káros étkezési szokások, valamint az evészavar kialakulását.

Nehézség általában két esetben szokott felmerülni.

Az első eset, amikor a kliens még nem készült fel a változásra. Tudja, hogy mit kellene tennie, kívülről tudja az étrendi tanácsokat, de nem képes a gyakorlatban megvalósítani. Ilyenkor fel kell tárni, hogy mi áll az ellenállás hátterében és először azt kell feloldani. A legprofibban összeállított étrend sem használ, ha a kliens nem eszi meg! 🙂

A másik eset, pedig az ellenkezője. Mikor az étrend szimbolizál mindent. A kliens úgy véli a tökéletesen betartott étrend a kulcs a céljaihoz pl. a teherbeeséshez. Így fél minden falattól, állandóan újabb és újabb információkat keres, egyre szigorúbb étrendet követ, indokolatlanul. Az étrendje, az életmódja és a gondolkodása is beszűkül. Nem mer elmenni étterembe, nem mer olyan ételt enni, amit nem ő készített el, folyamatosan az ételeken és annak a kalória vagy szénhidrát tartalmán gondolkodik.

A cél minden esetben egy egészséges, de rugalmas étrend és életmód. A merev, feleslegesen szigorú életmód, egy frusztrált, szorongó, mentálisan rossz állapotban lévő személyt eredményez. Az evészavar – melynek fokozott a kockázata PCOS esetében- egy olyan plusz teher a már meglévő betegség mellé, amelyet, ha nem kezelnek, a kliens általános egészségi állapotában sem érhető el javulás!

Pszichés zavarok

Az életvezetési nehézségeken túl sok esetben már súlyosabb pszichés problémák is kialakulhatnak. A három leggyakrabban előforduló pszichés zavar a depresszió, a szorongás és az evészavar.

Azt már több kutatás kimutatta, hogy a kontrollal összevetve a PCOS-betegek gyakrabban szenvednek depressziótól és szorongástól. Természetesen nem minden személy esetben beszélhetünk klinikai szintű depresszióról vagy szorongásról, de nagyon sokan számolnak be állandó fáradtságról, melankóliáról, alvásproblémákról, szorongásos panaszokról. Szintén gyakori érzések a düh, ellenségesség, reménytelenség érzése, önhibáztatás, gyakori sírás. Gyakran egyedül nem tudnak mit kezdeni ezekkel az érzésekkel, klinikai szakpszichológus vagy pszichiáter segíthet a tünetek csökkentésében.

Az evészavarok közül a falászavar és a bulimia a leggyakoribb. Az elhízás, a fokozott testtel való elégedetlenség, a túlzottan szigorú étrend az étkezési szokásokat patológiás irányba vihetik. Ilyenkor a szigorú életmódot falásrohamok váltják fel, amikor a személy úgy érzi, elveszti a kontrollt az evés felett és rövid idő alatt hatalmas mennyiségű ételt fogyaszt el. Gyakran arról számolnak be a kliensek, hogy nem is érzik az ízeket, alig rágnak, szinte öntudatlanul falják az ételt. Ezt természetesen erős bűntudat és önvádlás, szégyenérzet kíséri. Sokan valamilyen kompenzáló viselkedéssel (pl. fokozott testedzéssel, hánytatással, hashajtóval) igyekeznek jóvátenni a falásrohamot.

Kezelési lehetőségek

Összefoglalva a PCOS egy összetett betegség, amelynek számos fizikai és pszichés következménye is van. A betegség lelki terhei gyakran ugyanannyira nyomasztóak, mint a testi tünetek, így érdemes ezeket is komolyan venni.

Az, hogy pontosan milyen pszichés támogatásra van szükség, egyénileg változhat. Valakinek a külsejével kapcsolatos negatív érzések, szorongások nehezítik a mindennapjait, míg a családtervezés előtt állók esetében valószínűleg inkább a teherbeesési nehézségek okozta negatív érzések vagy az ennek a talaján kialakuló párkapcsolati konfliktusok képezik a pszichológiai tanácsadás alapját. Az életmódváltás szintén gyakran okoz nehézséget, ez esetben a diétás tanácsadás mellett a megküzdési kapacitás javítása, és a stresszoldó módszerek elsajátítása segítheti az alkalmazkodást és az életminőség javulását. A pszichoterápia különböző módszerei közül a kognitív-viselkedésterápia, a stresszcsökkentő technikák elsajátítása, a párterápia, valamint a csoportterápia is hatékony eszköznek tekinthető.

Témában megjelent egyéb anyagaim

Policisztás ovárium szindróma – PCOS
error: