Hogyan NE kommunikáljunk az anorexiában szenvedő hozzátartozónkkal, barátunkkal?

/, evészavar/Hogyan NE kommunikáljunk az anorexiában szenvedő hozzátartozónkkal, barátunkkal?

Hogyan NE kommunikáljunk az anorexiában szenvedő hozzátartozónkkal, barátunkkal?

A mostani bejegyzésem azoknak lehet hasznos, akiknek a családjában vagy baráti körében valaki anorexiában szenved.

A gyógyulás – melynek a súlygyarapodás is kötelezően része – nagyon érzékeny időszak az anorexiás személy életében. Meghozott egy nehéz döntést, hogy tudatosan növeli a testsúlyát, de fontos tudni, hogy minden plusz dekával meg kell küzdenie. Folyamatosan ott van a gyógyulás időszakában az ambivalencia, hogy szeretne meggyógyulni, de mindenáron szeretné elkerülni a súlygyarapodást. Ebben az időszakban a külső szemlélő számára irreális félelmet élhet át azzal kapcsolatban, hogy hirtelen nagyon sokat fog hízni, elveszíti a kontrollt. Bár tesz azért, hogy növekedjen a testsúlya, minden falat után azt érezheti, mintha egyre kövérebb lenne, van olyan akinek számos testi panasza is van (pl. gyakran viszket, olyan érzése van, mintha nyúlna, tágulna a bőre).

Nagyon érzékeny arra, hogy a környezet hogyan reagál ezekre a testi változásokra. Mivel nagyon fél attól, hogy meghízik egy-egy rossz mondat, akár hetekre, hónapokra visszavetheti a felépülés folyamatát.

Az olyan mondatok, hogy „De jó, hogy kicsit híztál!” Végre kezdesz kikerekedni!”, „Jó, hogy kicsit összeszedted magad végre!”, „Végre nem olyan csontos az arcod, hanem olyan kerek, mint régen volt!” –olyan szinten mellbe vágják az anorexiás személyt, hogy megtorpanhat a gyógyulás folyamatában, sőt újra elkezdhet fogyni. Bár sokan barátként, szülőként, nagyszülőként, tanárként, edzőként stb. csak a jó szándék vezérelve mondanak ilyen mondatokat, kérem, ne tegyék!

Ha szeretné kifejezni azt, hogy örül, hogy úgy látja, már jobban van, érdemes inkább más módon dicsérni például „De jó látni,hogy újra mosolyogsz!”, „Látom, újra úgy csillog a szemed, mint régen!”, „De jó, hogy látlak, hiányoztak már veled a beszélgetések!”

Tehát dicsérjük őt MAGÁT, akár a külsejét, de NE a testsúlyát vagy az alakját.

2018-11-30T18:35:56+00:00 november 30th, 2018|bejegyzések, evészavar|
error: